Basgitaar

De basgitaar is een snaarinstrument met in de basis 4 snaren, E - A - D - G gestemd, dat vooral in de lichte muziek (pop, rock, jazz, funk, soul, etc.) wordt gebruikt. Deze 4 snaren zijn hetzelfde als de laagste 4 snaren op een gewone gitaar maar dan een octaaf lager. Doorgaans zitten er 20 frets op de nek maar fretloze basgitaren bestaan ook en deze "zingen" meer. Meestal is een basgitaar elektrisch of semi-akoestisch die versterkt moet worden middels een elektrische versterker. Akoestische basgitaren bestaan ook maar deze zijn niet zo goed te horen vanwege de relatief kleine klankkast en de dikke snaren, en moeten hierdoor ook versterkt worden. De basgitaar is een kruising tussen de contrabas en de elektrische gitaar. In een band vormt de basgitaar een brug tussen het ritme (drums) en de akkoorden (gitaar of piano). De basgitaar "draagt" de band op zijn lage tonen.

 

Men kan een basgitaar met een plectrum bespelen, net als op een elektrische gitaar, maar meestal speelt men zonder plectrum. Er zijn ook andere speeltechnieken ontwikkeld in de loop der tijd, zoals het zogenaamde "slappen" wat inhoudt dat men op de snaren hamert met de duim, afgewisseld met het plukken met de overige vingers. Een andere techniek is de gedempte techniek: terwijl men de snaren lichtjes dempt bij de brug met de handpalm speelt men met de duim van dezelfde hand. Men kan ook flageoletten spelen op de basgitaar. Dit zijn boventonen die men speelt door de snaar lichtjes te dempen op specifieke plekken op de nek, zonder de betreffende toon helemaal in te drukken op de nek. Men kan ook "valse" flageoletten spelen op de basgitaar, en double-thumbing bestaat ook.

 

Als je al deze tecnieken wil leren, kom dan op les bij gediplomeerd muziekdocent Erno Klijzing! Hij kan je alle kneepjes van het vak aanleren, en nog veel meer: grooven, jammen, met liedjes meespelen in alle stijlen (funk, rock, pop, soul, jazz, reggae, etc.), theorie (notenschrift, toonladders, akkoorden, etc.), van blad spelen, gehoortraining, improviseren, een walking-bass spelen, componeren.