Gitaar

De akoestische gitaar heeft zich gedurende de laatste eeuwen een stevige plaats in de westerse muziekcultuur verworven. Van oorsprong komt het instrument uit Klein-Azië. Via Spanje kwam de gitaar in Europa terecht. De gitaar heeft haar hedendaagse “Klassieke” vorm pas in het midden van de 19e eeuw gekregen. Voorlopers van de gitaar zijn o.a.: de luit en de vihuela.

 

Het aantal gitaarmodellen is nu niet meer te tellen. Voor jongere leerlingen zijn er gitaren van kleiner formaat te verkrijgen. Ook is de toepasbaarheid van de gitaar in de muziekpraktijk zeer veelzijdig geworden. Je kunt er solo op spelen, je kunt de gitaar gebruiken als begeleidingsinstrument, of je kunt met de gitaar meespelen in een band.

 

Zeker in de eerste jaren van de gitaarlessen wordt geprobeerd een veelheid aan verschillende stijlen: folk, pop, blues, klassiek en rock aan te bieden, waarbij de meest noodzakelijke basistechnieken aan de orde komen: noten lezen, akkoordenspel, tokkelbewegingen en het kunnen spelen van melodieën met duim en vingers.

 

De vraag wat je met het instrument wilt gaan doen, is belangrijk voor de inhoud van de gitaarlessen. Wanneer de ambitie aanwezig is om concertgitarist te worden vereist dit een andere benadering dan het willen begeleiden van popsongs. Naarmate de leerling langer les heeft, neemt zijn inbreng in de keuze van de te studeren stukken toe.

 

Het leren beheersen van gitaarspel vereist inzet. Oefeningen en regelmatig studeren zijn van essentieel voor muzikale ontwikkeling. Leerlingen die de ambitie hebben vakstudie aan een muziekacademie of conservatorium te willen gaan volgen, kunnen op een toelatingsexamen worden voorbereid.

Docent:

Tim de Haan

 

email:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Liever rechtstreeks contact?
Bel 06-16704651